Onsdag 10. desember deles Nobels fredspris ut til den iranske advokaten Shirin Ebadi på menneskerettighetsdagen. I den anledning oppfordres du til å delta i fakkeltoget i Oslo til ære for fredsprisvinnerens viktige arbeid for menneskerettigheter og demokrati i Iran.

Arrangør av fakkeltoget er Amnesty International Norge, Mellomkirkelig Råd, Islamsk Råd, Samarbeidsrådet for tros- og livssynsamfunn, Norges Kristne Råd, NORAN-komiteen, FOKUS og LO.

Fakkeltogarrangementet starter på Youngstorget ved 18.00-tiden med appeller, musikk, dans og fakkelsalg. Avmarsj for fakkeltoget er kl.18.30. En halv time senere hyller fakkeltogets deltakere fredsprisvinneren Shirin Ebadi utenfor Grand Hotel på Karl Johan.

Parolene i fakkeltoget er Congratulations, Shirin Ebadi, Human Rights are womens right og Human Rights in Iran now.

Fredsprisvinneren Shirin Ebadi er kjent for sin kamp for menneskerettighetsarbeidet, demokratiet og rettigheter til barn og kvinner i Iran. Hun måtte som kjent fratre stillingen som dommer i hjemlandet på grunn av revolusjonen i 1979.

Det konservative islamske presteskapet i Iran innførte meget strenge restriksjoner for hvordan kvinner i Iran kunne jobbe og delta i samfunnet. Prestestyret mente at kvinner var for emosjonelle og irrasjonelle til å kunne ha stillinger som dommere i landet. Derfor måtte Ebadi fratre sin stilling som dommer. Hun satt en periode i fangenskap.

Hun ble også anklaget for å ha underminert den islamske revolusjon. Hun mottok den norske Rafto-prisen i 2001 og har også fått pris av menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch. Onsdag mottar hun Nobel fredspris 2003!