(Kvinner & familie): – Se etter EU-blomsten når du kjøper barneklær. Ennå er det altfor få miljømerkede klær og tekstiler på markedet, men bevisste forbrukere kan bidra til økt etterspørsel etter miljømerkede produkter, sier Line Andersen i Forbrukerrådet til forbrukerportalen.no.

Ifølge Forbrukerrådet er det stiftelsen Miljømerking som utsteder lisensen til å bære EU-blomsten for varer på det norske markedet. Flere norske butikker selger blomstermerket barnetøy, undertøy og sengetøy.

Sparkjøp selger blomstermerkede produkter under produktnavnene Tom&Trine til barn, Eva til dame og Varde til herrer.

Cubus selger blomstermerket baby- og barnetøy fra Joha og Peanuts, mens Jysk-butikker selger miljømerket sengetøy produkter under navnet Fido&Co, samt babyklær, undertøy og nattøy til barn. Det er danske produkter, skriver Forbrukerportalen.no.

Frivillig ordning
– Vi håper flere butikker og firmaer i Norge vil satse på miljømerking av barneklær, undertøy og sengetøy. Foreløpig er denne ordningen frivillig, sier forbundsleder Bjarnhild Hodneland i Norges Kvinne- og familieforbundet. 

Kvinne- og Familieforbundet har i alle år vært en pådriver for markedsføring av mijøvennlige produkter og Hodneland tror antall miljømerkede produkter vil øke i omfang.

– Ja, dagens forbukere er miljøbevisste. De ønsker god informasjon om produktene de kjøper og vil ha helsevennlige og trygge varer, uten tilsetting av kjemikaler. Blomstermerket kan fortelle noe om hele produktets livssykklus, påpeker Hodneland.

Strenge kriterier
Det er strenge kriterier for å få miljømerket EU-blomsten. Miljømerket blir bare tildelt hvis produktene oppfyller kriteriene til EUs miljømerkingskommisjonen. Produktene blir kontrollert av et uavhengig organ.

Miljømerkede produkter må ikke inneholde miljø- eller helsefarlige kjemikalier eller brannhemmende midler.

Det er også fastsatt grenseverdier for formaldehyd, flyktige organiske forbindelser og for hjelpestoffer og overflatebehandling av fibre og garn.

Det er også satt begrensninger for klorete organiske forbindelser, blekemidler, skriver Forbrukerportalen.no.

Kilde: Forbrukerrådet