I løpet av de siste tretti årene har den norske gjennomsnittsmann (40 år) gått opp 9,1 kilo og gjennomsnittskvinnen (40 år) er blitt 3,7 kilo tyngre, mens barna har lagt på seg to-tre kilo.

Matforsk inviterer myndigheter, næringsmiddelindustri, forskning, organisasjoner og andre interesserte til Ås for å diskutere hvordan de ulike miljøene kan bidra til at nordmenn spiser sunnere, skriver Landbruksdepartementet.

Fire konferanser og workshops vil i løpet av april og mai måned bli arrangert på Ås, hvor sunnere mat vil stå i fokus. Regjeringen la i fjor frem Stortingsmelding 16 ”Resept for et sunnere Norge” på bakgrunn av en uønsket utvikling i den norske folkehelsen.

Økningen i livsstilsykdommer er kjempestor over hele verden. Siste nytt fra helseminister Høybråthen er at Norge nå skal slankes. Forsikringsbransjen truer med å utstenge feite nordmenn til å tegne forsikringer i fremtiden.

Sunnere produkter
Det store spørsmålet er om næringsmiddelindustrien kan bidra til å produsere sunn og riktig mat som forbrukeren vil ha? Ser vi et marked for sunne produkter og hvem skal ta markedet?

Andre spørsmål som forbrukerne er opptatt av, er hvilke nye utfordringer og muligheter vi står ovenfor knyttet til mat og helse og hvordan oppnå koordinert innsats for å bidra til et sunnere kosthold i Norge?

Melkesyrebakterie
Konferansen arrangeres 28. april og dagen etter, 29.april, arrangeres det en temadag på Matforsk innen et av de mest sentrale temaer for tiden; Melkesyrebakterier – kilden til alt det gode!

Hovedfokus vil være mulighetene for anvendelse av melkesyrebakterier i nye og forbedrede produkter. Det norske regelverket som kan være en bremsekloss eller døråpner for helseriktige produkter, vil også bli grundig debattert.

Matforsk, Næringsmiddelbedriftenes landsforening (NBL) og Innovation Relay Centre (IRC Norge, er arrangører, går det frem av en pressemelding fra Matforsk.

Kilde: Landbruksdepartementet