“Gi oss mat på skolen”
skriver Sulten Ungdom i Avisa Nordland lørdag 26 september.

Sentralstyremedlem Gunn Evjen skrev følgende tilsvar i an 6.10.09

I prinsipprogrammet 2008-2010 til Norges Kvinne- og familieforbund står det følgende:

Det er først og fremst foreldrenes ansvar at barn og ungdom har et sunt kosthold. men skolen er også en viktig påvirkningsfaktor.

Å dele et måltid styrker det sosiale og kulturelle felleskap.

Det stadig økende presset på familiens tid, samt trender i samfunnet, har ført til at felles måltider ikke lenger er en selvfølge. Dermed utvikles lett dårlige kostvaner hos både voksne, barn og ungdom. Gjennom å bruke ferdigmat og halvfabrikat, mister vi en viktig kunnskap om matens tilberedning og kunnskap om råstoffene. Skolen har en viktig oppgave å gi barna kunnskaper om mat og måltid for å fremme gode matvaner.

 

K&F vil at

  • Foreldre oppfordres til å planlegge og tilberede måltider sammen med barna, for å vidreføre kunnskap om mat og mattradisjoner.
  • Lærerhøyskolene må ha eget utdanningstilbud innen mat og helse. Mat og helsefag bør inneholde kostlære, matlaging, hygiene, og kunnskap om samliv.
  • Samarbeidet hjem/skole har kostholdsvaner som et viktig tema.
  • Matpakketradisjon vidreføres for alle aldersgrupper, spesielt der det ikke er mulig å få et annet sunt tilbud (skolemåltidet).
  • Skoler skal ha tilbud om frukt, grønnsaker og annen sunn mat, og elevene må få nok tid og ro under matpausen.
  • Skolemåltid, kaldt eller varmt, tas opp som tema i samfunnsdebatten.
  • Mat og helsefaget i skolen må styrkes.

Se også omtalen av Hundsund skolerestaurant