– Vår lille arveprinsesse, Ingrid Alexandra, har fått et kjent og populært norsk pikenavn. Det er et flott navn med røtter tilbake i kongefamiliens historie, sier forbundsleder Bjarnhild Hodneland.

Av Wenche Solberg-Hansen

Kronsprinsregent Haakon Magnus meddelte Regjeringen navnet på vår nye kvinnelige tronarving i ekstraordinært statsråd klokken 11.00 i dag på Slottet.

15 minutter senere fikk statsministeren æren av å offentliggjøre navnet på den nye tronarvingen direkte til folket i en ekstra nyhetssending på TV fra Slottsplassen.

Historisk navn
-Den lille arveprinssen får det historiske velklingende navnet Ingrid Alexandra. Ingrid-navnet er også brukt i Kronsprinsessens familie og det er en fin kombinasjon av de to familiene, sa statsministeren.

Prinsessen deler navnet med tidligere dronning Ingrid av Danmark, mor til dronning Margrethe. Hun var opprinnelig svensk prinsesse. Ingrid Alexander betyr “vakker hjelper” eller “vakker forsvarer”. Kun èn tidligere norsk dronning har hatt navnet Ingrid.

Det var Ingrid Svensdatter (1069-1093) som var gift med kong Olav Kyrre. Navnet kommer av det norrøne Ingfridr. Det kommer av gudenavnet Ing og frid som er vakker.

I den norske dronningrekka til VG finner vi også Ingerid Rangvaldsdatter (1134-1136). Hun var svensk og gift med Harald Gille. Ingrid er et kjent kongelig navn i Bernadotte-slekten.

Oldeforeldre
Prinsessen er oppkalt etter både sin oldemor og oldefar. Kong Olav fikk navnet prins Alexander da han ble født i Storbritannina 2. juli 1093. Noen år senere ble prins Alexander kronprins Olav av Norge da hans far, Haakon VII, ble valgt til norsk konge i 1905.

Dronning Mauds mor het også Alexandra og Ingrid Alexandras grandtante, prinsesse Ragnhild, er døpt Ranghild Alexandra. Kronprinsesse Mette-Marits farmor het Ingrid. Ingrid Høiby (f.Tvedt). Hun døde i 1978, skriver NTB.no.

I en pressemelding fra Slottet heter det at “Hans Kongelige Høyhet Kronprinsregenten har i et Ekstraordinært Statsråd på Det Kongelige Slott i dag, torsdag 22. januar 2004 meddelt at Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen, i samråd med Hans Majestet Kongen, har bestemt at den nyfødte Prinsessen skal hete Prinsesse Ingrid Alexandra. 

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsregenten ba om Statsrådets tislutning til navnevalget”.

Norsk og gresk
-Navnet Ingrid Alexandra er et kjent og populært norsk pikenavn, et norrønt navn og et kongelig navn. Vi var veldig spent på å få høre hvilket navn kronsprinsparet hadde valgt for sin lille arveprinsesse. Jeg synes personlig det er et flott navn, sier forbundsleder Bjarnhild Hodneland i Norges Kvinne- og familieforbund.

Prinsesse Ingrid Alexander som ble født i går morges klokken 09.13 på Rikshospitalet i Oslo, har fått ett gammelt norsk navn, og et navn med gresk opprinnelse. Alexandra er et velkjent kongelige navn i Europa og kommer av den feminine formen av Alexander.

Ifølge Statistisk Sentralbyrå er det 24.909 personer i Norge som har navnet Ingrid som første fornavn og 15.395 som eneste fornavn. Færre en tre kvinner har navnet Ingrid Alexander. Det er 1032 som har Alexandra som fornavn og 649 som eneste fornavn.

I fjor fikk 373 pikebarn navnet Ingrid og 59 Alexandra i Norge.

Kilder: NRK, VGs dronningrekke, Statistisk Sentralbyrå, Kongehuset