Norske aksjeselskaper mangler 899 kvinner for å nå regjeringens krav om 40 prosent kvinneandel i styrerommene. Kvinneandelen i de mindre bedriftene er elendig, skriver Dagens Næringsliv.

Ifølge tall fra analysebyrået Lindorff Decision, er det i dag 8,9 prosent kvinner i styrene til norske ASA. Det betyr at bare 257 av 2889 styremedlemmer er kvinner.

Ifølge Dagens Næringsliv er norske selskaper fortsatt langt unna Ansgar Gabrielsens krav om 40 prosent kvinnenandel innen utgangen av 2005.

Mindre bedrifter er verstinger
Skal selskapene unngå et lovpålegg om 40 prosent kvinner i styrene, må 900 nye kvinner til norske styrerom i løpet av de to neste årene. Det er i de mindre bedriftene kvinneandelen er verst.

-Ifølge statistikken er det de største selskapene som har den høyeste kvinneandelen. Hele en av fem styremedlemmer i allmenne selskaper som omsetter for mer enn en milliard kroner, er kvinner, sier administrerende direktør i Lindorff Decision, Tore Andresen,  i en melding. 

-De som omsetter for mindre enn 50 millioner kroner har til gjengjeld rundt seks prosent kvinner i styrene, sier Tore Andresen.

NHO jobber med saken
Ifølge Sigrun Vågeng, som er direktør for arbeidslivspolitikk i NHO, er andelen blant ASA-ene som er NHO-medlemmer langt høyere enn for gjennomsnittet.

– Drøyt 80 allmenne aksjeselskaper er medlemmer hos oss, og blant disse er kvinneandelen rundt 14,5 prosent. NHO-prosjektet Female Future jobber nå med å finne gode kvinnelige styretalenter, mobilisere talentene og synliggjøre dem. Vi har opprettet en database med 134 kvinner som bedriftene kan hente gode styrekandidater fra, sier Vågeng til Pressekontoret.

Kilde: Dagens Næringsliv