En mor, en bestemor, en tante vi sjelden besøkte: Vi husker husmødrene godt. Det lune fanget, stabelen med vafler, gardinene som ble byttet til jul. Men tenkte vi over at de hadde det som yrke? At hjemmet var husmorens arbeidsplass, og at forkleet hun gikk med var et jobbantrekk?

På det meste var halvparten av norske kvinner husmødre. De arbeidet i hjemmet for å gi omsorg til andre, og tok verken ut lønn eller ferie. Hushjelpene forsvant etter krigen, og det var fortsatt mange år til kvinner inntok arbeidslivet for fullt. Hva var det egentlig de gjorde dagen lang? Hva ble forventet av dem, hvilke krav stilte de til seg selv og hvordan ble jobben gjort? Husmoren hadde et utrolig omfattende yrke og ble ansett som yrkesarbeider i egen bolig.

Husmorvikaren spilte en viktig rolle for disse husmødrene. De erstattet husmoren ved sykdom osv. og dette var et bevis på at husmoryrket var viktig. Behovet er sterkt også i vår tid og ordningen bør gjeninnføres. I dag må kvinner sykemelde seg når problemene oppstår i hjemmet.

Se klipp fra God Morgen Norge på TV2 med bl.a. Iris Fure, forfatter av Husmorboka, fra 3. november.