Gårdeiere og borettslag er ansvarlig for isbelagte fortau og gårdplasser og kan bli stilt til ansvar hvis noen kommer til skade, men mange er ikke flinke til å forebygge skader.

– Gårdeier har et generelt ansvar både overfor beboere og vanlige fotgjengere. Hvordan dette ivaretas er nokså varierende. For oss er dette et område vi ønsker å overvåke, sier advokat Knut Helland-Hansen i Leierboerforeningen til nyhetsbyrået Newswire.

Men ikke bare gårdeiere er dårlig forberedt på is og glatt føre. Mange nordmenn kunne vært flinkere til å ta forholdsregler når holkeføret nærmer seg. Det er først når den første snøen har falt at det blir panikktendenser.

Ja, da blir det panikktendenser, sier områdeansvarlig Ola Ødegård hos Maxbo på Alna i Oslo. Han hevder at eldre mennesker er overrepresentert når det gjelder å kjøpe utstyr mot det glatte føret.

Skjellsand og hagesingel
Dersom du lurer på hva slags sand du skal kjøpe når holkeføret nærmer seg, kan vi fortelle at skjellsand er i ferd med å bli populært, skal vi tro adm.dir. Petter Lein i firmaet Primus.

– Skjellsand biter seg fast i isen og blir liggende. Når våren kommer oppløses den og går tilbake til naturen i form av kalk, sier Lein til Newswire.

Ifølge daglig leder Bjørn Einmo ved Vaktmestersentralen AS i Bergen, er også hagesingel bra å strø glatte fortau og gårdsrom med. Einmo mener vanlig sand er lite egnet.

Stilt til ansvar
– Hos oss blir det telefonstorm etter det første snøfallet. Mange gårdeiere tenker ikke på at de kan bli stilt til ansvar hvis noen kommer til skade på gårdsplassen eller fortauet utenfor, sier Bjørn Einmo ved Vaktmestersentralen i Bergen.

I løpet av kort tid vil legevaktsentraler rundt om i landet motta et stort antall pasienter med skader etter fall. Brudd er i flertall.

– Selv om vi er en vinternasjon skaper den første snøen alltid krise. Vi får inn dobbelt så mange pasienter med skader som for eksempel i juni, sier seksjonsoverlege Knut Melhuus ved Oslo Legevalkt til nyhetsbyrået Newswire.

Kilde: Nyhetsbyrået Newswire