(Nett Kvinner & familie) -Vi gleder oss stort over at vår kommende tronarving ble en jente. Norges Kvinne- og familieforbund sender sine hjerteligste gratulasjoner til kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon Magnus, Marius Borg Høiby, kong Harald og dronning Sonja, og den øvrige kongefamilien, sier forbundsleder Bjarnhild Hodneland.

Av Wenche Solberg-Hansen

-Ja, dette er en stor dag for kronsprinsparet. Det er en stor dag for hele landet. Tenk at Norge kan få en regjerende kvinnelig monark. Det er helt strålende, uttaler Hodneland.

Hun er over seg av begeistring over at kronprinsesse Mette-Marit fødte en datter i dag onsdag 21. januar 2004 kl.09.13 på Rikshospitalet og at alt er vel med mor og barn.

-Ja, denne dagen er en merkedag for Norge. Det er en historisk begivenhet, en helt ny dimensjon, ettersom det er over 600 år siden landet hadde en kvinnelig regent, dronning Margrete av Danmark. Hun var en meget handlekraftig kvinne, sier Hodneland.

Dronning Margrete var gift med den norske kong Haakon VI Magnusson som døde i 1380. I 1388 ble hun valgt av det norske riksråd til rikets “mektige frue og husbonde”.

Første norskfødte
Den nyfødte prinsessen er den første norskfødte kvinnelige tronarvingen. Hun kan bli den første norskfødte regjerende dronning av Norge og er den femte norske tronarvingen.

-Det er også en meget viktig likestillingspolitisk begivenhet. Prinsesse-fødselen vil styrke monarkiet i lang lang tid fremover, mener forbundsleder Bjarnhild Hodneland

I 1990 ble den norske Grunnlovens paragraf 6 endret slik at begge kjønn nå har lik arverett til Norges trone.

-Vi heiser flagget for den historiske lovendringen, spiser kake i forbundets sekretariat i Øvre Slottsgate 6 i Oslo, til ære for arveprinsessen og kronprinsparet- også gleder vi oss stort over kongeparets andre barnebarn og at vår nye tronarving er en liten prinsesse, sier Hodneland.

Hennes Kongelige Høyhet
-Det var veldig stort å få være med på fødselen og vi er veldig glad og lykkelige. Hun er det vakreste pikebarnet i hele verden, uttalte en stolt kronprins Haakon på pressekonferansen på Rikshospitalet i dag kl. 13.45.

Den nyfødte veide 3686 gram og er 51 cm lang. Jeg klipte selv over navlestrengen, Den nyfødte prinsessen, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon, forlot Rikshospitalet allerede i ettermiddag og reiste hjem til Skaugum.

Kong Harald har bestemt at tittelen til tronarvingen blir Hennes Kongelige Høyhet. Navnet på den nyfødte prinsessen vil ikke bli offentliggjort før i morgen. Det skjer i ekstraordinært statsråd på Slottet.

Forbundsleder Bjarnhild Hodneland håper at den lille prinsessen får navnet Ingrid eller Ingeborg. 

Kongelige tradisjoner
-Det er er flotte navn, med lange kongelige tradisjoner, sier forbundslederen i Norges Kvinne- og familieforbund.

Statsminister Kjell Magne Bondevik var raskt ute med sine gratulasjoner, melder NRK.

-På vegne av Regjeringen har jeg den store glede å gratulere kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit med en datter. Jeg sender mine gratulasjoner spesielt til de stolte foreldrene og til kong Harald og dronning Sonja, sier statsminister Kjell Magne Bondevik til NRK.

Kongelig kvinnebølge
Etter moderniseringen av de europeiske kongehusene, har kvinnene snart overtatt de aller fleste troner. Dronning Margrethe av Danmark overtok tronen i 1968. 

Kong Carl Gustav av Sverige ser helst at sønnen prins Carl Philip blir den neste kongen, men det er kronprinsesse Victoria som arver tronen i vårt naboland.

Storbritannia har lange tradisjoner for regjerende dronninger. Nederland har hatt regjerende dronninger i tre generasjoner og ettersom prins Willem-Alexander og prinsesse Maxima fikk prinsessen, Catherina-Amalia, før jul, vil landet få en regjerende dronning i fremtiden. 

Det belgiske kongehus er i samme situasjon som Nederland og Norge ettersom kronprins Philip og kronprinsesse Mathilda førstefødte er en liten prinsesse.

Innbygger 50.555
Ifølge ordfører Morten Strand i Asker kommune er den nye tronarvingen innbygger nummer 50.555. Asker kommune har lagt ut en gratulasjonsprotokoll der folk kan skrive sine hilsener til Kronprinsparet, skriver NRK.no.

Presis klokken 12.00 ble det avfyrt 21 salutter fra Akershus festning for å hedre den nye prinsessen. Klokken 13.00 ble det holdt klokkespill-konsert på Rådhuset i Oslo.

Det var klokkenist Vegar Sandholt som spilte variasjoner over Kongesangen og Händels The Rejoicing og Gud signe vårt dyre fedreland.

Kilde: NRK