I en undersøkelse utført av Human Rights Watch i 2002 anses barnearbeid for å være det aller største problemet ved bananplantasjene i Ecuador og i flere andre bananproduserende land. På bananplantasjene i Latin-Amerika arbeider unge gutter 12-13 timer om dagen med å bære tunge lass med bananer fra åkrene til pakkelagrene.

I løpet av arbeidsdagen har de verken tilgang til toaletter eller rent vann, og flere av barna har blitt utsatt for seksuell trakassering.

Bananer merket Max Havelaar eller Chiquita er trygge valg, mens du bør styre unna Bonita og Del Monte, skriver forbrukerportalen.no

I samarbeid med våre søstermagasiner i Europa har Forbruker-rapporten undersøkt bananproduksjonen. Undersøkelsen setter fokus på en industri preget av barnearbeid, trusler, seksuell trakassering og giftige kjemikalier.

Heldigvis viser den også at det er fullt mulig å spise bananer med god samvittighet, men du må velge riktig.

Ekstremt farlig, mener WHO
Ute på åkrene går menn og sprayer farlige sprøytemidler på bananplantene. Kjemikaliene påføres for hånd eller ved hjelp av en tank på ryggen.

Med dårlige eller ingen beskyttelsesklær på seg, er disse mennene sterkt utsatt for sterilisering, kreft og andre alvorlige sykdommer.

Alvorlige forgiftninger som skyldes kjemikalier forekommer tre ganger så ofte i land som har bananproduksjon enn i andre land. Undersøkelsen viser også at sterilisering og kreft er svært vanlig blant bananarbeiderne.

Blant kjemikaliene som i dag brukes på bananplantasjene, er minst fire av disse klassifisert av Verdens Helseorganisasjon som ekstremt farlige (den aller strengeste klassifiseringen).

Stor risiko, liten lønn
I Norge får de fleste som utsetter seg for risiko i arbeidet ekstra lønn. Situasjonen ved bananplantasjene er stikk motsatt.

De ansatte ved plantasjene i Latin-Amerika tjener omtrent 1 prosent av den endelige prisen på bananen. . I Nicaragua tjener de ikke mer enn en dollar om dagen, mens lønningene i Ecuador ligger på mellom tre og fem kroner per dag.

Den offisielle arbeidsdagen er ikke lenger enn i Norge, men overtid er obligatorisk og inkludert i lønnen.

Arbeidstagere som ikke kan jobbe overtid, for eksempel på grunn av sykdom eller familieforhold, får sparken, skriver forbrukerrportalen.no 

Mer om arbeidsforholdene kan du lese i saken Ingen tomme trusler

Trygg handel med Max Havelaar

Kilde: Forbrukerrådet