-Førstkommende søndag 30. november arrangerer Redningsselskapet for første gang en TV-aksjon i samarbeid med TV2. Selskapet trenger tusenvis av bøssebærere over hele landet til å gå fra dør til dør. Mange har meldt seg allerede, men vi trenger enda flere ildsjeler, sier forbundsleder Bjarnhild Hodneland i Norges Kvinne- og familieforbund.

Av Wenche Solberg-Hansen

Nærmere 30.000 bøssebærere har Redningsselskapet behov for til helgens TV-aksjon. Det er Kvinners Frivillige Beredskap (KFB), samarbeidsorganisasjonen for Norges Bygdekvinnelag, Norges Fiskarkvinnelag, Norges Kvinne- og familieforbund, Norges Lotteforbund, Redningsselskapet, Nasjonalforeningen for folkehelsen og Kommunikasjonsforbundet, som er hovedansvarlig for bøsseinnsamlingen med sine 200.000 medlemmer.

-Vi i Norges Kvinne- og familieforbund er på jakt etter flere ildsjeler som kan tenke seg å hjelpe til på forskjellige måter. Redningsselskapet har uttalt at de trenger flere områdeledere som kan lede bøsseinnsamlingen i hver sin rode og flere bøssebærere.

De som vil være med på den nasjonale dugnaden kan ta kontakt med ledere av Norges Kvinne- og familieforbunds lokallag, kretsledere, KFB-ledelsen eller Redningsselskapet, opplyser Hodneland Kvinner & familie.

Tryggere kyst

Redningsselskapet trenger din støtte i helgen.

Redningsselskape generalsekretær Anne Enger Lahnstein kaller TV-aksjonen ”Vi redde liv” for en nasjonal dugnad for å fornye en eldre flåte av redningsskøyter. Hun er godt fornøyd med at fjernsynssjefen i TV2, Kåre Valebrokk, støtter opp om dugnaden for nye redningsskøyter. TV2 skal bidra med tre TV-kvelder for å hjelpe Redningsselskapet. 7. juni var første av tre TV-kveldene var et portrettprogram hvor kjendis-fotografen Morten Krogvold var gjennomgangsfigur, men hovedpersonene i programmet var folk som redningsskøytene hadde reddet og folkene om bord.

Lørdag 29. november vil Redningsselskapet sette preg på hele kvelden. Det blir et gedigent TV-show i forkant av bøsseinnsamlingen dagen etter, 30. november. Programledere er Kathrine Moholt og Frithjof Wilborn. Redningsselskapet er helt avhengig av innsamlede penger og målet med høstens TV-aksjon er å finansiere minst en ny redningsskøyte i ”Fosenklassen”.

30 millioner
-Mange av redningsskøytene er gamle. Den eldste skøyta er mer enn 40 år gammel og mange av skøytene som er i drift i dag er 30 år gamle. Selskapet har behov for nye redningsskøyter som kan erstatte de gamle, og det tror vi at våre medlemmer vil være med på, denne nasjonale dugnaden som handler om sikkerheten til sjøs og tryggere kyst, sier Bjarnhild Hodneland.

3. juni i år ble den første båten i den nye ”Fosen-klassen” døpt. RS 125 ”Det Norske Veritas” er på 22,6 meter og har 4000 hestekrefter, marsjfarten er på 25 knop og denne båten har store slepekapasitet. Den er delfinansiert av Det Norske Veritas. Prisen per nybygg er 30 millioner kroner. Ifølge generalsekretær Anne Enger Lahnstein i Redningsselskapet, er et mål med TV2- innsamlingen i november at landets befolkning skal bli bedre kjent med selskapets arbeid.

-Altfor få kjenner til at Redningssleskapet er en humanitær organisasjon som er totalt avhengig av frivillig innsats for å få inntekter til den daglige driften. TV-aksjonen er en flott anledning til å slå et slag for det humanitære Norge. Det var i november i fjor TV2 og Redningsselskapet inngikk en intensjonsavtale om et samarbeid med mål for å finansiere en redningsskøyte. Vi har brukt mye tid på å kartlegge muligheter og planlegge tiltak for å virkeliggjøre denne muligheten, opplyser Lahnstein.

Redning