Thorbjørn Berntsen delte ut pris:
Matvarehuset Ultra på Stovner i Oslo er Norges mest pantevennlige butikk, mens Coop Mega er den flinkeste kjeden. Det fastslår Norges Kvinne- og familieforbund (K&F) etter å ha inspisert 1000 butikker over hele landet.
Tirsdag ble Ultra-butikken tildelt diplom og en sjekk på 25.000 kroner.
Prisen ble overrakt av tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen, som nå er
styreleder i retursamarbeidet Loop. Berntsen var invitert av avtroppende
K&F-leder Elisabeth Rusdal. I tillegg til å være engasjert i miljøvern, bor
Berntsen i Groruddalen og kjenner vinnerbutikken godt fra før av.

Flere hundre K&F-medlemmer har den siste måneden studert sine nærbutikker med miljø- og forbrukerlupe. Hensikten har vært å finne ut om butikkene tar panting og gjenvinning på alvor. Rundt 1000 butikker i alle landets fylker har hatt besøk av «inspektørene».

Ultra på Stovner utmerker seg med morsomme og dekorative panteautomater, utformet som drager, samt godt merket beholder for brukte plastposer og mulighet for å vaske og tørke hendene. Tilgjengelighet, renhold og kildesortering av plastemballasje var noen av kriteriene butikkene ble vurdert etter.

Coop Mega beste kjede
På andreplass kom Coop Havøysund i Finnmark, mens Jacob’s på Nordstrand i Oslo innkasserte tredjeplassen. I tillegg ble Coop Mega kåret til Norges mest pantevennlige kjede, basert på poengsummen som ble oppnådd i gjennomsnitt på landsbasis.

– Nordmenn er verdensmestere i å pante, derfor er det ekstra viktig at butikkene følger opp kundenes gode innsats. Noen butikker er utrolig flinke, mens andre bør prioritere dette mye høyere, sier markedsansvarlig Synnøve Castillano i Norsk Resirk. Selskapet organiserer panteordningen for bokser og engangs-plastflasker.

K&Fs undersøkelse avdekker at butikkene svikter mest når det gjelder merking av pantestedet og kildesortering av plastposer. Når butikkene mangler egen beholder for brukte bæreposer – som det er mye av ved panteautomatene – går verdifulle ressurser bokstavelig talt rett i søpla.
– Plastfolie er et etterspurt materiale i gjenvinningsindustrien. Norge ligger påverdenstoppen i forbruk av bæreposer, med 750 millioner poser årlig. Det gir oss et spesielt ansvar for å legge til rette for gjenvinning av plast, sier informasjonssjef Eirik Oland i Plastretur. Selskapet organiserer innsamling og gjenvinning av plastemballasje.

Kampanjen «Norges beste pantested» er et samarbeidsprosjekt mellom Norges Kvinne- og familieforbund, Norsk Resirk, Plastretur og Tomra.

For mer informasjon kan følgende kontaktes:
Avtroppende forbundsleder i K&F, Elisabeth Rusdal, telefon 22 47 83 80,
mobil 91 32 81 64, Markeds- og informasjonsansvarlig i Norsk Resirk, Synnøve
Castillano, 22 12 15 27 / 93 40 47 33, Informasjonssjef i Plastretur, Eirik
Oland, telefon 22 12 17 86, mobil 93 05 24 92