Mattilsynet sjekker det norske markedet for farlig godteri. EU ønsker å forby et godteri, produsert i asiatiske land, som går under betegnelsen ”Jelly mini cups”. Det inneholder tilsetningsstoffer som kan svelle og medføre kvelningsfare spesielt hos barn og eldre, skriver mattilsynet.no.

Godteriet har også en uheldig form og størrelse, og i tillegg vil Mattilsynet nå undersøke om slike produkter finnes på det norske markedet.

”Jelly mini cups” er sukkervarer av gelé-typen, formet som små kopper med høyde ca 2,5 cm og diameter ca 3 cm.

Kan kveles
Ifølge Mattilsynet er de fleste av disse produktene produsert i Asia. Flere av tilsetningsstoffene som er brukt i godteriet er fortykningsmidler som gjør at produktene har lett for å begynne å svelle i munn, hals og mage.

Disse såkalte algederiverte tilsettingsstoffene er E400, E401, E402, E403, E404, E405, E406, E407 og E407a.

”Jelly mini cups” utgjør en risiko for kvelning fordi produktet har en uheldig kombinasjon av størrelse, form og bruk av tilsetningsstoffer som har kjemiske og fysiske egenskaper som gjør at det sveller.

Omsetningsforbud
Norge er informert om at det i EU-kommisjonen arbeides med et forbud mot å omsette disse produktene. Norge vil følge opp dette forbudet på vanlig måte.

På grunn av helsefaren disse produktene medfører har Mattilsynets hovedkontor i Oslo bedt sine region- og distriktsledd om at disse produktene, hvis de finnes i markedet, gis omsetningsforbud med hjemmel i Matlovens § 16 jf. § 23, skriver matportalen.no.

Kilde: Mattilsynet