– Hvordan er det mulig at en 16 åring som ikke har gjort annet enn å synge i en konkurranse, gir slike reaksjoner blant de som følger med på “Idol”, spør barneombud Trond Waage.

Han mener svaret ligger i selve “Idol”- konseptet. Dommerne i “Idol” har ifølge Waage lagt seg på en “vinn-eller-forsvinn” tone som får ringvirkninger, skriver barneombudet.no. 

Barneombudet hevder at Sandra har utløst en storm. En storm av rasende folk over det ganske land.

Legitim grunn
– Folk som engasjerer seg i “Idol” får gjennom dommernes holdninger en legitim grunn til å fortsette hetsen, sier Waage til barneombudet.no. 

Waage påstår at “Idols” programskapere mener at deltakerne selv har gått inn i dette og at de derfor må vite hva det innebærer. I tillegg er en psykolog tilgjengelig, skulle presset bli for stort.

Voksne interesser
– Men er det mulig å fatte konsekvensene av den rasende folkemengden når man er 16 år fra en liten bygd i Rogaland, spør Waage. 

Han er også opptatt av hvem som egentlig bør stilles til ansvar for at “Idol”-konkurransen foregår i trygge og oversiktlige former.

Barneombudet hevder det er snakk om et stort maskineri og voksne interesser i bunnen av hele “Idol”-konseptet; platekontrakt, managermuligheter og penger.

Sårbar ungdom
– I dette perspektivet er det et stort makt–avmakt forhold mellom en 16- årings drøm på stjernehimmelen, og voksnes jakt på rating- og salgssuksesser.

Ifølge Waage kan man i dette maktforholdet lett miste en sårbar ungdom av syne. Han mener at også andre aktører må ta sitt ansvar i hetsen av Sandra. 

Kilde: Barneombudet