Danske forbrukere advares mot å farge håret av Miljøstyrelsen. Nå oppfordrer Forbrukerrådet her i landet norske kosmetikkmyndigheter og Mattilsynet, til å gå ut med mer informasjon vedrørende faren for allergireaksjon ved hårfaring.

Vil du være helt sikker på å ikke få en allergisk reaksjon, bør du la være å farge håret.

Det er det klare rådet til danske forbrukere, som Miljøstyrelsen nå har lagt ut på sine nettsider.

Mer informasjon
– Vi vil oppfordre vår egen kosmetikkmyndighet, Mattilsynet, til å gå ut med mer informasjon til forbrukerne, spesielt når det gjelder hårfarger, sier rådgiver Line Andersen ved Forbrukerrådet. 

De gir også råd om konkrete forholdsregler for de som ikke klarer å unnvære å endre eller friske opp sin egen hårfarge.

Miljøstyrelsen er den myndigheten som har ansvaret for tilsyn og kontroll med all kosmetikk og kroppspleieprodukter på det danske markedet.

Kraftig allergireaksjon
Hårfarger kom på nytt i brennpunktet i Danmark da TV 2 torsdag 4. mars viste en dokumentar om en ung gutt som hadde fått en kraftig allergireaksjon etter frisørbesøk.

Miljøstyrelsen informerer nå åpent om at det er en risiko for allergi ved hårfarging, fordi produktene inneholder allergifremkallende fargestoffer.

Danske myndigheter mener at reguleringen av hårfarger i det felles europeiske regelverket for kosmetikk ikke er tilfredsstillende, og vil derfor jobbe for nye regler på området.

300 danske klager
 – Det er bra, og på tide, at også myndigheter kommer på banen for å informere forbrukerne om risiko ved hårfargeprodukter, sier rådgiver Line Andersen.

Det danske Forbrugerrådet har mottatt over 300 henvendelser om helseplager og skader fra både farging og bleking av hår i løpet av de siste tre årene.

Det er med stor sannsynlighet de samme varene som selges på markedet her i Norge.

10 norske
Men her i landet har Forbrukerrådet bare mottatt i overkant av 10 klager på hårfargeprodukter.

Reaksjonene dreier seg om alt fra kløe, rødme og sårhet i huden, til åpne sår, hevelser nedover i panne, ansikt og nakke, og også håravfall.

I de alvorligste tilfellene må det behandling til på sykehus.

– Må si ifra
– Norske forbrukere må bli flinkere til å si ifra. Det er eneste måten vi kan få vekk produkter som medfører helsefare fra markedet, sier Line Andersen ved Forbrukerrådet.

Hun oppfordrer de som har opplevd å få reaksjoner ved bruk av hårfarge, å ta kontakt med Forbrukerrådet eller Mattilsynet.

Kilde: Forbrukerrådet